Jak przedłużyć opaleniznę?

salonypieknosci.pl.jpg

Przez całe lato pracowałyście na to, aby zdobiła Was piękna skóra muśnięta słońcem? Chcecie ten efekt zachować na dłużej?

Znajdziecie tu kilka ważnych wskazówek, dzięki którym jeszcze długo będziecie mogły cieszyć się wakacyjną opalenizną.

 

Podstawowy warunek to odpowiednie nawilżenie i nawodnienie organizmu!

Długotrwałe przebywanie na słońcu nie jest korzystne dla naszej skóry ponieważ przyczynia się to do szybszego starzenia się. Dlatego tak ważna jest odpowiednia ochrona podczas opalania się.

Na rynku dostępnych jest wiele kosmetyków, dzięki którym korzystanie ze słonecznych kąpieli stanie się bezpieczne. Radzimy aby wybierać takie kosmetyki, które w swym składzie posiadają naturalny surowiec jakim jest MASŁO SHEA. Wytwarza się je z nasion afrykańskiego drzewa karite i jest to nic innego jak olej roślinny, który ma zbawienny wpływ na nasz przesuszony naskórek. Masło shea dogłębnie nawilża oraz zmiękcza naszą skórę pozostawiając ją jeszcze długo rozświetloną po zastosowaniu. Najlepszy efekt uzyskamy stosując go codziennie po kąpieli na całe ciało.

Po drugie bardzo ważne jest usuwanie martwego naskórka za pomocą peelingów, które przygotują naszą skórę do pozostałych zabiegów pielęgnacyjnych. W bardzo prosty sposób możemy zarówno zregenerować naszą skórę jak również nadać jej złocistego blasku przy pomocy kawowego peelingu. Wystarczy, że połączymy gruboziarnistą kawę z odrobiną cukru trzcinowego i oliwą. Tak przygotowany kawowy kosmetyk w zaciszu domowym sprawi, że nasza skóra będzie odświeżona, nawilżona a zawarta w nim kofeina, pobudzi nasze komórki do walki z niechcianym cellulitem, a ponadto stosowany regularnie działa na naszą skórę jak bronzer. Peeling kawowy możemy stosować 2 - 3 razy w tygodniu podczas kąpieli stosując go na całe ciało.

Sposób odżywiania się to kolejna bardzo ważna i istotna sprawa w pielęgnacji opalonej skóry. Spożywanie produktów, które zawierają w sobie dużą ilość beta-karotenu oraz witaminę C, pozwolą cieszyć się jeszcze przez długi czas letnią opalenizną. A zatem w naszym jadłospisie powinna królować marchewka (staraj się codziennie wypijać szklankę świeżo wyciśniętego soku marchwiowego bądź dodawać ją do obiadu).  Owoce i warzywa o zabarwieniu pomarańczowym również zawierają w sobie niezbędne składniki do utrzymania opalenizny, a są to morele, mango, papaja, melon, dynia, bataty jak również wszelkie cytrusy, brokuły, jarmuż, sałaty, które bogate są w karetoneidy. Pamiętaj aby w trakcie opalania dobrze nawadniać organizm. Zrezygnuj w tym czasie ze słodkich napojów czy drinków. Dbaj o to aby w trakcie dnia wypijać minimum 1,5 litra wody oraz wybieraj owocowo- warzywne koktajle i świeżo wyciśnięte soki.

Pięknie opalona skóra uwielbia olejek karotenowy, olej kokosowy i masło kakaowe. Olejek karotenowy zawiera beta-karoten, który nadaje skórze złocistą poświatę i chroni ją przed szkodliwymi promieniami UV, a ponadto posiada prowitaminę A, która zapobiega powstawaniu plam i przebarwień, które są wynikiem długotrwałego przebywania na słońcu.

Z kolei olej kokosowy oprócz ochrony przed promieniami UV - przyśpiesza opalanie, nawilża skórę i ma właściwości regenerujące. W połączeniu z masłem kakaowym działa ze wzmożoną siłą. Te dwa składniki sprawią, że nasza skóra stanie się gładka, pozbawiona zmarszczek, miękka w dotyku oraz będzie bardziej sprężysta i elastyczna. Dodatkowo masło kakaowe pogłębia i utrwala kolor opalenizny ponieważ stosowane regularnie poprawia koloryt naszej skóry.

Specjalnie dla naszych Czytelniczek podajemy składniki jak przyrządzić domowy peeling kawowy oraz balsam kokosowo-kakaowy.  

Receptura na kawowy peeling:

  • 6 czubatych łyżek gruboziarnistej kawy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oliwy

Wszystkie składniki należy połączyć i dokładnie wymieszać aby uzyskać grudkowata masę.

Balsam kokosowo-kakaowy.

  • 1 szklanka masła kakaowego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju z migdałów

Nad kąpielą wodną należy rozpuścić olej kokosowy, oliwę (bądź olej migdałowy) oraz masło kakaowe i doprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany i wystudzony płyn wstawić do zamrażalnika na około 15 – 20 minut po czym zmiksować go aby utworzyła się kremowa baza. Nasz balsam jest już gotowy :) W szklanym pojemniczku można przechowywać go nawet kilka miesięcy.